„Dobry posiłek w szpitalu”

Od 18.11.2023 Szpital Joannitas w Pszczynie realizuje pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu”. Głównym celem programu jest zapewnienie pacjentom wyżywienia odpowiedniego do stanu zdrowia, w oparciu o zalecenia opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka.

W ramach pilotażu będą prowadzone następujące działania:
– porady i konsultacje żywieniowe dla pacjentów,
– edukacja i rozpowszechnianie informacji dotyczących prawidłowego żywienia,
– opracowywanie jadłospisów przez dietetyka – jadłospisy będą zawierać informacje o: rodzaju posiłku i jego składzie, dobowej wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej (ilość białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i soli), sposobie obróbki oraz obecności alergenów,
– jadłospisy będą publikowanie na stronie internetowej Szpitala,
– codziennie na stronie internetowej Szpitala publikowane będą także zdjęcie co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.

Od dawna w Szpitalu Joannitas w Pszczynie staramy się, aby jakość posiłków była na jak najwyższym poziomie. Świadomi, że w żywności tkwi potencjał terapeutyczny nasi dietetycy dbają, by każdy pacjent miał zapewnioną właściwą dietę.

Odpowiednia dieta w szpitalu powinna być integralną częścią całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności leczenia zachowawczego i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych. Dobrze odżywiony pacjent szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego.

Codzienny jadłospis znajduje się w linku: kliknij tutaj

Skip to content